ZATERDAG 3 JULI

BLOKKEN
SCHEMA
Internationale audioverhalen

Beleef je eigen dood – met zachte landing

14.30-16.00 Kriterion K2

(deels in Engels)

Kunnen we anders kijken naar de dood als we de angst ervoor verzachten? In deze aflevering van Cineradio luisteren we naar twee audioverhalen over de dood als natuurlijk onderdeel van cyclus van het leven. Na afloop kun je meedoen aan een heuse meditatie over je eigen dood, in de bioscoopzaal. Deze is deel van de audio-installatie This body that once was you van kunstenaars Babs Bakels en Vibeke Mascini. 

In de podcastserie Kassiewijle (VPRO, NL 2021) onderzoeken radiomaker Laura Stek en funerair specials Babs Bakels onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals. Ook kun je luisteren naar Magicicadas (ENG 2020) van dichter Fiona Benson en geluidskunstenaar Mair Bosworth, over het liefdesgezang van een speciale cicade-soort in Mexico. Na eerst 17 jaar onder de grond op te groeien, komen de cicades in een keer allemaal naar boven. In de paar weken die hen dan nog rest, proberen ze verwoed voor nageslacht te zorgen.

Fiona Benson (1978) is een Engelse dichter. Haar bundels wonnen diverse prijzen.

Mair Bosworth maakt radiodocumentaires met en over muziek en poëzie voor BBC Radio. Ze werkt ook voor Soul Music, de BBC-podcast over liedjes met een bijzondere impact.

Laura Stek (1983) maakt radiodocumentaires en podcastseries over actuele onderwerpen met historische wortels, o.m. de podcast Ongesigneerd. Ze is ook presentator van het radioprogramma OVT (VPRO). Eerder werkte ze mee aan de radioseries 1 Minuut, Plots, Toendra en Het Leven: een gebruiksaanwijzing.

Babs Bakels (1971) was sinds de oprichting van Museum Tot Zover (gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster) verantwoordelijk voor de permanente presentatie en de grensverleggende kunsttentoonstellingen over de dood. Sinds 2017 is Bakels zelfstandig curator en kunstenaar. Daarnaast publiceert zij regelmatig over funeraire cultuur en onderwerpen op het snijvlak van kunst en de dood.

Bestel Ticket