ZONDAG 4 JULI

BLOKKEN
SCHEMA

De beste groene docs luisteren in een volkstuinpark II

16:30-17:30 Wolkerstuin

Een goed verhaal over klimaatverandering? Volgens de makers van de populaire wetenschapspodcast Radiolab (WYNC) is dat onmogelijk. Oorzaken zag het als een uitdaging het tegendeel te bewijzen en vroeg samen met DOCS (NTR) een aantal bijzondere makers een verhaal te maken.

Klimaatschaduw

Documentairemaker Janna Reinsma en haar goede vriendin Lone reageren heel verschillend op de klimaatcrisis. Beiden zijn bezorgd over de nabije toekomst, maar Janna steekt desondanks toch vrij vrolijk haar kop in het zand, terwijl Lone er vaak met bezwaard gemoed aan denkt. Hoe kunnen we het beste omgaan met de ingewikkelde en onaangename gevoelens die klimaatverandering veroorzaakt? Op zoek naar een antwoord gaan Lone en Janna op klimaatgesprekscursus.

Het bos heeft ons niet nodig

Bossen zijn de makkelijkste, goedkoopste en meest efficiënte manier om koolstof vast te houden en zo klimaatopwarming tegen te gaan. De tijd dringt echter en bossen groeien tergend traag. Hoe verhouden wij ons tot een oplossing die honderd jaar zal duren? Waarvan de meeste van ons, die dit in 2021 horen, onderdeel van kunnen zijn maar het resultaat niet zullen meemaken. Misschien moeten we ons oefenen in een beter tijdsbesef? Met Het bos heeft ons niet nodig vertellen documentairemaker Joyce de Badts en ontwerper Tom Loois verhalen over onze relatie met het bos en dwingen ons met zachte hand naar onszelf te kijken in het licht van de eeuwigheid.

Janna Reinsma schrijft over film, literatuur, kunst en cultuur en doet interviews met regisseurs, dichters, makers en denkers. Daarnaast doet ze schrijf- en redactiewerk in de culturele sector en werkt ze mee aan Perdu’s poëziepodcast De verloren tijd. In 2020 nam ze deel aan de Oorzaken Podcast Academy en maakte ze haar podcast-documentairedebuut met Humeurig (DOCS, 2021).

Joyce de Badts maakt radio sinds 2016. Voordien werkte ze als freelance redacteur voor de geschreven media en nu nog geeft ze Nederlandse les aan anderstalige nieuwkomers. Haar eerste stuk was een inzending voor de Kort Golf-wedstrijd op het Oorzaken Festival, waarmee ze de shortlist haalde. Sindsdien maakte ze stukken voor DOCS (voorheen RadioDoc) en voor de podcast Plantrekkers.

Tom Loois (1986) onderzoekt in verschillende ervaringsgerichte projecten, van podcast tot tentoonstellingen, hoe kunst en ontwerp handvaten kunnen bieden voor een collectieve leefstijlverandering waarin meer ruimte is voor verwondering, verbinding en reflectie. Eerder was hij mede verantwoordelijk voor de tentoonstellingen The Object is Absent en The Embassy of Intimacy als ook en de podcasts Ansicht en Luisterruit. Momenteel is hij freelance curator bij Stadslab RAUM.

Bestel Ticket