ZONDAG 4 JULI

BLOKKEN
SCHEMA

De beste groene docs luisteren in een volkstuinpark I

15:00-16:10 Amstelglorie

Een goed verhaal over klimaatverandering? Volgens de makers van de populaire wetenschapspodcast Radiolab (WYNC) is dat onmogelijk. Oorzaken zag het als een uitdaging het tegendeel te bewijzen en vroeg samen met DOCS (NTR) een aantal bijzondere makers een verhaal te maken. Hier presenteren we twee verhalen op de unieke locatie van het oude tuinhuis van Jan Wolkers op Amstelglorie. Slechts een paar plekken beschikbaar. 

Het bos heeft ons niet nodig

Bossen zijn de makkelijkste, goedkoopste en meest efficiënte manier om koolstof vast te houden en zo klimaatopwarming tegen te gaan. De tijd dringt echter en bossen groeien tergend traag. Hoe verhouden wij ons tot een oplossing die honderd jaar zal duren? Waarvan de meeste van ons, die dit in 2021 horen, onderdeel van kunnen zijn maar het resultaat niet zullen meemaken. Misschien moeten we ons oefenen in een beter tijdsbesef? Met Het bos heeft ons niet nodig vertellen documentairemaker Joyce de Badts en ontwerper Tom Loois verhalen over onze relatie met het bos en dwingen ons met zachte hand naar onszelf te kijken in het licht van de eeuwigheid. 

In Kreeftentemmers (NL 2021) verzamelt een man kreeften en bouwt een meisje virtuele dierentuinen. Een visser vindt steeds vaker vreemde soorten in zijn fuiken. In deze podcast volgt Mandula van den Berg de Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve exoot die de Nederlandse sloot op stelten zet en de oevers en dijken ondergraaft. Wat kan deze kleine indringer ons vertellen over onze relatie tot het landschap? Een verhaal over tikkende scharen en controledrang in het Antropoceen. 

Mandula van den Berg (1996) is een Hongaars-Nederlandse journaliste en podcastmaker. Ze maakt graag verhalen over onverwachte rafelranden en een vreemde samenloop van omstandigheden. Eerder schreef ze voor De Groene Amsterdammer, deBuren, ZEIT online en Are We Europe. In 2020 nam ze deel aan de Oorzaken Podcast Academy, waar ze de korte radiodocumentaire Scheve Huizen maakte. Kreeftentemmers is een co-productie van NTR Docs en Oorzaken. 


Joyce de Badts maakt radio sinds 2016. Voordien werkte ze als freelance redacteur voor de geschreven media en nu nog geeft ze Nederlandse les aan anderstalige nieuwkomers. Haar eerste stuk was een inzending voor de Kort Golf-wedstrijd op het Oorzaken Festival, waarmee ze de shortlist haalde. Sindsdien maakte ze stukken voor DOCS (voorheen RadioDoc) en voor de podcast Plantrekkers. 

Tom Loois (1986) onderzoekt in verschillende ervaringsgerichte projecten, van podcast tot tentoonstellingen, hoe kunst en ontwerp handvaten kunnen bieden voor een collectieve leefstijlverandering waarin meer ruimte is voor verwondering, verbinding en reflectie. Eerder was hij mede verantwoordelijk voor de tentoonstellingen The Object is Absent en The Embassy of Intimacy als ook en de podcasts Ansicht en Luisterruit. Momenteel is hij freelance curator bij Stadslab RAUM.

Bestel Ticket