INDUSTRY DAG TRACK 2

Vrijdag 2 juli 9.00 (inloop)-18.00 uur 2021
Kriterion K2, Amsterdam


Mocht de Industry Dag onverhoopt vanwege de Covid19-maatregelen toch niet fysiek kunnen plaatsvinden, dan kun je (een gedeelte) online volgen en/of ontvang je je geld terug.

Deze track is gericht op makers die geïnteresseerd zijn in podcasts die zich op het grensvlak van documentaire, fictie, essayistiek en theater bevinden. Met masterclasses van Sara de Monchy over spannende kinderpodcasts, Katharina Smets over het gebruik van je eigen stem en Hanneke Hendrix over het maken van fictie-podcasts. Ook vertellen drie fictie-podcastmakers over de hoogte- en dieptepunten tijdens het maakproces van hun meeste recente podcast. Presentatie: Romanee Rodriguez.

 

Sara de Monchy

Studeerde in 2017 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar liefde voor fantasie, audio en theatrale vertelvormen komt samen in de kinderpodcast Sara’s Mysteries (2020, NTR).

Katharina Smets

Katharina Smets is radiomaker, performer en wetenschapper. Met haar transmediale collectief The Space Between verkent ze de combinaties van geluid en livemuziek, video en spoken word.

Hanneke Hendrix

Romanschrijver, podcast- en hoorspelmaker. Ze regisseerde o.a. de luisterhit Wraak (2020, AVROTROS). Haar romans werden voor diverse prijzen genomineerd.

Jonathan Goldstein

Werkte voor o.a. de populaire podcasts This American Life en WireTap, maar publiceerde ook korte verhalen. In het najaar van 2021 verschijnt het zesde seizoen van de podcast Heavyweight (Gimlet).

Romanee Rodriquez

Podcastmaker en presentator.

Groene Oren

In Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Gemaakt door Martijn van Tol (deStudio) en Chris Bajema.

Phony

Coming of age-podcast voor jongeren over vriendschap en ontdekken wie je bent. Geschreven door Annet Bremen en Sofie Tseng.(FunX/AVROTROS/Rose Stories)

Staatsgeheim

Vierdelige fictiepodcast over een podcastexperiment. Gemaakt door Harm Duco Schut en Loek Hennipman, onder regie van Daan Groot. (Topcast)

Masterclass Sara de Monchy – Van theater naar (kinder)podcast

Opgeleid als theatermaker, maakte Sara de Monchy voor haar ‘familiepodcast’ Sara’s Mysteries (NTR) dankbaar gebruik van theatrale technieken. De oorsprong van de podcast lag zelfs in een theatervoorstelling. Wat kunnen podcastmakers leren van het theater en omgekeerd? In deze masterclass laat Sara aan de hand van ruw materiaal, gesneuvelde en juist geslaagde scènes, zien welke stappen ze heeft gezet (en waar ze tegenaan liep) bij het maken van Sara’s Mysteries. We ontrafelen het belang van ‘spanning’ voor jeugd, hoe je in het hoofd van nogal ongrijpbare wezens van elf kunt kruipen en we komen erachter waar je in jeugdaudio écht niet mee wegkomt. En waarom was ‘de auto’ eigenlijk zo’n vaak terugkomende locatie was in Sara’s Mysteries? Na deze masterclass heb je een frisse voedingsbodem voor je volgende kinderpodcast, want daar moeten er veel meer van komen!

Masterclass Katharina Smets – De kracht en kwetsbaarheid van de eigen stem

Katharina Smets is een essayistische radiomaker die documentair materiaal omtovert tot liveoptredens, geluidsgidsen en radioproducties. Haar stem is daarbij een belangrijk instrument. Wanneer spreek je, en hoe dan? Aan de hand van haar eigen werk en gesprekken met internationale podcastmakers zoals Rikke Houd, Jonathan Goldstein en Kaitlin Prest vertelt Katharina hoe de eerste persoons verteller een krachtig instrument kan zijn bij het maken van audioverhalen.

Masterclass Hanneke Hendrix – Masterclass fictie-podcasts maken (met én zonder budget)

Podcastregisseur en romanschrijver Hanneke Hendrix neemt je eerst mee achter de schermen van de productie van één de best beluisterde fictie-podcasts van het afgelopen jaar: Wraak (NPO Radio 1/AVRO TROS). Aan de hand van fragmenten en laat ze zien welke keuzes ze maakte in zowel spelregie als sound design. Wraak werd geproduceerd met een groot budget, maar Hanneke maakt ook vaak audiofictie voor een appel en een ei. Daarbij komt haar ervaring als romanschrijver handig van pas. Waarin verschilt haar aanpak bij deze verschillende projecten en hoe kunnen de Oorzaken-deelnemers -ook zonder groot budget- zelf aan de slag?

How do you do?

De makers van recente fictie-podcasts vertellen over hun hoogte- en dieptepunten. Harm Duco Schut en Loek Hennipman over Staatsgeheim (Topcast), Loek de Bakker en Annet van Bremen over Phony (NPO FunX/AVROTROS/Rose Stories) en Martijn van Tol over Groene Oren (Staatsbosbeheer/deStudio).

BONUS Deelnemers van de Industry Dag kunnen op donderdag 1 juli van 20.00-21.30 uur gratis online het interview van Jair Stein met Jonathan Goldstein (Heavy Weight) bijwonen!

Bestel Ticket