INDUSTRY DAG: TRACK 3

Vrijdag 2 juli 9.00 (inloop)-18.00 uur 2021
Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam


Het is helaas niet mogelijk om naast deze track ook programma’s uit andere tracks te bezoeken. Mocht de Industry Dag onverhoopt vanwege de Covid19-maatregelen toch niet fysiek kunnen plaatsvinden, dan kun je (een gedeelte) online volgen en/of ontvang je je geld terug.

Deze track is interessant voor makers van verhalende podcasts uit alle hoeken, die behalve masterclasses van Radiolab (VS) over spannende wetenschapsverhalen in podcastvorm en van Maartje Duin (NL) over pijn en verdriet als materiaal in je podcast, ook meer willen weten van de meest gevraagde sound designer van dit moment: Wederik De Backer (BE). Ook hoor je de hoogte- en dieptepunten van makers van recente podcastprojecten. Als bonus heb je met je kaartje ook online toegang tot het interview met Jonathan Goldstein (VS) op donderdag 1 juli. Presentatie: Saar Slegers.

 

Wederik De Backer

Maakt hoorspelen en documentaires voor zenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS. Hij studeerde in 2013 af als radiomaker aan de RITCS School of Arts in Brussel.

Maartje Duin

Radio- en podcastmaker van o.m. ‘De plantage van onze voorouders’ (i.s.m. Peggy Bouva). Onlangs wonnen ze hiermee De Tegel voor beste journalistieke podcast.

Molly Webster|Radiolab

Host bij Radiolab (WYNC). Wetenschapsjournalist, maar voert haar geschreven- en audioverhalen ook op in theaters.

Annie McEwan|Radiolab

Prijswinnend radiomaker met een achtergrond in muziek. Ze werkt bij Radiolab, waar ze zowel verslaggever als sound designer is.

Jonathan Goldstein

Werkte voor o.a. de populaire podcasts This American Life en WireTap, maar publiceerde ook korte verhalen. In het najaar van 2021 verschijnt het zesde seizoen van de podcast Heavyweight (Gimlet).

Buiten de muren

Marjolein Knol volgt in Buiten de Muren Harry en Bram een jaar na hun vrijlating. Gaat het ze lukken uit handen te blijven van justitie? (NTR/Aldus'Producties)

De Deventer Mediazaak

De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Gemaakt door Annegriet Wietsma (Argos/HUMAN/VPRO).

Sorry voor mijn broertje

Podcast van 3FM/KRONCRV over de uit Afghanistan gevluchte broers Nabil en Nahib. Hoe kan het dat de ene broer een toonbeeld wordt van zijn generatie, en de ander een schrikbeeld? Gemaakt door Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt.

Masterclass Maartje Duin – De dunne lijn tussen ontroeren en tranentrekken (stream)

Een mooi audioverhaal bevat emotie. Een zucht, een stilte, een hapering in de stem: ze zeggen meer dan droge feiten. Maar soms lijken emoties te groot om aan te raken. Maartje Duins podcast De plantage van onze voorouders (2020) gaat over de diepe, historische pijn van nazaten van tot slaafgemaakten. Maartje deelt haar twijfels en overwegingen tijdens het maakproces. Hoe verhoud je je als maker tot het verdriet en de pijn van anderen? Wat doe je met je eigen emoties? En welke rol spelen huidskleur en culturele achtergrond in dat proces? Je volgt deze masterclass in een andere zaal dan hij fysiek plaatsvindt. Wel kun je gewoon vragen stellen. Deze masterclass is tot stand gekomen in samenwerking met Lucia Festival Italië.

Masterclass Wederik De Backer – Sound design bij verhalende podcast

Een verhaal kan je goed schrijven, goed opnemen, goed opbouwen. Maar hoe zorg je voor een uitdagend klankbeeld in je verhaal? De meest gevraagde podcast-sound designer van dit moment, Wederik De Backer, gaat in deze masterclass dieper in op sound design: muziek en bruitage (‘foley’). Hoe zorg je ervoor dat klank een essentieel deel van je verhaal wordt, en niet ten dienste staat van?

Masterclass Radiolab – Van saaie wetenschap naar spannende podcast (stream)

Hoe maak je van een abstract wetenschappelijk verhaal een levendige podcast vol spannende narratieve bochten en verrassingen? Annie McEwen en Molly Webster van de razendpopulaire wetenschapspodcast Radiolab (WYNC Studios) vertellen over het produceren van verhalen over wetenschap en de natuur, het belang van samenwerking en hoe hun verschillende achtergronden hun manier van audioverhalen vertellen beïnvloeden. Je volgt deze masterclass via Zoom. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen.

How do you do?

De makers van recente non-fictie podcasts vertellen over de hoogte- en dieptepunten van hun maakproces. Met o.m. Marjolein Knol van de podcast Buiten de muren (NTR), Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt van Sorry voor mijn broertje (3FM/KRONCRV) en Annegriet Wietsma van De Deventer Mediazaak (Argos/HUMAN/VPRO).

BONUS

Deelnemers van de Industry Dag kunnen op donderdag 1 juli van 20.00-21.30 uur gratis online het interview van Jair Stein met Jonathan Goldstein van Heavy Weight bijwonen!

Bestel Ticket