INDUSTRY DAG: TRACK 1

Vrijdag 2 juli 9.00 (inloop)-18.00 uur 2021
Bioscoop Kriterion, Amsterdam


Het is helaas niet mogelijk om buiten deze track ook programma’s uit andere tracks te bezoeken. Mocht de Industry Dag onverhoopt vanwege de Covid19-maatregelen toch niet fysiek kunnen plaatsvinden, dan kun je (een gedeelte) online volgen en/of ontvang je je geld terug.

Deze track is interessant voor makers die verhalende non-fictie podcasts (willen) maken. Bijvoorbeeld voor een krant, omroep of een bedrijf. Met masterclasses van Axel Kacoutié (VK) over creatief produceren onder tijdsdruk, Maartje Duin (NL) over pijn en verdriet als materiaal in je podcast en Radiolab (VS) over hoe je saaie wetenschap tot spannende podcast omtovert. Ook is er een paneldiscussie over de journalistieke en artistieke grenzen van verhalende podcast. Tussendoor is er genoeg gelegenheid om vragen te stellen en te netwerken. Presentatie: Nicole Terborg.

 

Axel Kacoutié

Sound designer bij The Guardian, won dit jaar op TCAF een prijs voor 'How to remember', waarin hij documentaire en spoken word combineert.

Maartje Duin

Radio- en podcastmaker van o.m. ‘De plantage van onze voorouders’ (i.s.m. Peggy Bouva). Onlangs wonnen ze hiermee De Tegel voor beste journalistieke podcast.

Molly Webster

Host bij Radiolab (WYNC). Wetenschapsjournalist, maar voert haar geschreven- en audioverhalen ook op in theaters.

Annie McEwen

Prijswinnend radiomaker met een achtergrond in muziek. Ze werkt bij Radiolab, waar ze zowel verslaggever als sound designer is.

Jair Stein

Radio- en podcastmaker van o.m. Plots en Opgejaagd. Werkt aan een internationale podcast over de moord op Olof Palme.

Mirke Kist

Deel van audiocollectief SCHIK, dat o.m. de gelauwerde podcasts Bob en El Tarangu maakte.

Jonathan Goldstein

Werkte voor o.a. de populaire podcasts This American Life en WireTap, maar publiceerde ook korte verhalen. In het najaar van 2021 verschijnt het zesde seizoen van de podcast Heavyweight (Gimlet).

Nicole Terborg

Nicole Terborg is journalist en presentator, voor zowel radio als televisie.

Masterclass Annie McEwen & Molly Webster (Radiolab) – Van saaie wetenschap naar spannende podcast (stream)

Hoe maak je van een abstract wetenschappelijk verhaal een levendige podcast vol spannende narratieve bochten en verrassingen? Annie McEwen en Molly Webster van de razendpopulaire wetenschapspodcast Radiolab (WYNC Studios) nemen je mee in het maakproces van een Radiolab-aflevering. Van idee tot pitch en van het vinden van sprekers en scènes tot het opbouwen van een verhaal. Deze masterclass volg je in de zaal via Zoom. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen.

Masterclass Maartje Duin – De dunne lijn tussen ontroeren en tranentrekken

Een mooi audioverhaal bevat emotie. Een zucht, een stilte, een hapering in de stem: ze zeggen meer dan droge feiten. Maar soms lijken emoties te groot om aan te raken. Maartje Duins podcast De plantage van onze voorouders gaat over de diepe, historische pijn van nazaten van tot slaafgemaakten. Maartje deelt haar twijfels en overwegingen tijdens het maakproces. Hoe verhoud je je als maker tot het verdriet en de pijn van anderen? Wat doe je met je eigen emoties? En welke rol spelen huidskleur en culturele achtergrond in dat proces? I.s.m. Lucia Festival Italië.

Masterclass Axel Kacoutié – Produceren met beperkingen (stream)

Beperkingen voeden de creativiteit. Of je nou vastzit in je hoofd of je hebt een totaal oninteressant onderwerp op je bordje geschoteld gekregen. Volgens Axel Kacoutié, audiokunstenaar, dichter en sound designer van de podcast Today in Focus (The Guardian) kan er altijd magie gevonden worden in het saaie alledaagse. In deze Masterclass laat hij aan de hand van zijn montages zien hoe je dat aanpakt.Deze masterclass volg je in de zaal via Zoom. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. I.s.m. Lucia Festival Italië.

Paneldiscussie – De verleiding van een goed verhaal

Makers van verhalende non-fictiepodcasts zijn op zoek naar goede, sterke verhalen. Het liefst met een spanningsboog, een sterk plot én een waanzinnig einde. Maar hoe ver kun je je laten meeslepen door een goed verhaal? De ontwikkelingen rondom de podcast Caliphate (New York Times) leverde afgelopen jaar stof op tot nadenken, toen de hoofdpersoon het verhaal bij elkaar bleek te hebben verzonnen. Hoe zit dat bij Nederlandse podcasts? Checken we nog wel genoeg of ons ‘goede verhaal’ ook daadwerkelijk klopt? En: hoe ver kun je ethisch gezien gaan om dichtbij een goed verhaal te komen? In dit panel verkennen we dit grijze gebied tussen storytelling en journalistieke principes met o.a. andere Jair Stein (radio-en podcastmaker van o.a. Plots en Opgejaagd , eindredacteur Docs (NTR)) en Mirke Kist (audiocollectief Schik, maker van o.m. Bob en El Tarangu ).

BONUS

Deelnemers van de Industry Dag kunnen op donderdag 1 juli van 20.00-21.30 uur gratis het interview van Jair Stein met Jonathan Goldstein van Heavy Weight bijwonen!

Bestel Ticket