Oorzaken Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Pak snel je microfoon en maak kans op eeuwige roem én apparatuur

 

De deadline is 3 april 2023 23.59 uur. DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN!

Elk jaar verzinnen we drie prikkelende eisen waaraan je verhaal moet voldoen. Dit jaar zijn dat:

  • Gebruik een ziekenhuisgeluid uit het archief van Instituut voor Beeld & Geluid als twist in het verhaal

  • Laat er een ontmoeting tussen mens en dier in voorkomen

  • In de titel moet een dag van de week zitten

Let op: je inzending mag maximaal 3 minuten duren en je mag enkel rechtenvrije muziek gebruiken!

 

Korte Golf 2022 wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Instituut voor Beeld & Geluid, DOCS (VPRO) en Radio Atlas.

Wat kan ik winnen?

Zowel de jury- als de publiekswinnaar krijgen een cheque voor apparatuur. Daarnaast wordt de Top 5 uitgezonden in DOCS (NTR). De jurywinnaar ziet zijn inzending vertaald voor een internationaal publiek, op www.radioatlas.org.

Waar vind ik die ziekenhuisgeluiden?

Op de Soundcloud-pagina van Oorzaken -> link

Hoe lang mag de podcast duren?

Maximaal 3 minuten!

Hoe groot mag het bestand zijn?

Maximaal 8 MB.

Welke muziek gebruik ik?

Maakt niet uit, als het maar rechtenvrije is, of te gebruiken met een Creative Commons-licentie. Kijk bijvoorbeeld eens op freemusicarchive

Wanneer is de prijsuitreiking?

Op vrijdag 2 juni om 20.15 uur bij deBuren in Brussel.

Ik heb nog vragen!

Stel ze gerust, via kortegolf[at]oorzaken.org 

De jury bestaat dit jaar uit

Siona Houthuys (1989) is podcast- en theatermaker. In haar werk zoekt ze de grens op tussen verhaal en ervaring, tussen audio en theater.Met haar AudioCollectief SCHIK maakt ze audioverhalen.  SCHIK maakte in samenwerking met VPRO de podcasts Roes (2016), Bob (2017) en El Tarangu (2019). BOB won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon. El Tarangu werd uitgeroepen tot Meesterverteller 2019. Samen met Berten Vanderbruggen maakte zij de audiovoorstelling “No Coincidence, No Story”, een coproductie met de Brakke Grond, de Buren en het Nieuwstedelijk.

Cesar Majorana (1996) is een presentator en schrijver. Hij schrijft wekelijks een column over leven met en op het internet in de VPRO Gids en maakt de filmpodcast Op De Vijfde Rij voor VPRO en Eye Filmmuseum. Hij heeft bovendien zo’n 30 verschillende versies van deze biografietekst. Sommigen zijn heel opschepperig, en daar staat dan op dat hij een master heeft gedaan aan het Sandberg Instituut en hoe hij op zijn zeventiende begon te werken bij BNNVARA en VICE. En sommige eindigen met een flauwe grap zoals ‘je kunt hem volgen op instagram, maar het is beter om je eigen dromen te volgen.” Deze bio zit er hopelijk tussenin. Behalve dat hij wel heel meta is, misschien.

 

Korte Golf wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Instituut voor Beeld en Geluid en VPRO.