Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten. En dit jaar vieren we ons 10-jarig jubileum! Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Pak snel je microfoon en maak kans op eeuwige roem én prijzengeld. De deadline is 27 maart 2025 om 9:00 uur.

Thema van dit jaar: bevrijding

De tiende editie staat in het teken van bevrijding, we vieren in Nederland en Vlaanderen in 2025 namelijk 80 jaar bevrijding van WOII. We zijn in de archieven gedoken en hebben pareltjes van fragmenten gevonden waarvan je er in ieder geval één moet gebruiken. Hiermee mag je alles doen wat je maar wilt, gebruik je creativiteit! Net als andere jaren zijn er daarnaast nog twee verplichte ingrediënten voor je inzending.

De eisen op een rijtje:

  • Gebruik minimaal 20 seconden van een archieffragment. Hier moet minstens 10 sec. gesproken tekst in zitten. Woon je in Vlaanderen (BE)? Dan neem je een fragment uit het archief van VRT. Woon je in Nederland (NL)? Kies dan een fragment uit het archief van Beeld en Geluid.
  • In de titel moet het woord ‘vrijheid’ zitten.
  • Gebruik minstens 1x het geluid van iets dat rinkelt
  • Je inzending mag maximaal 3 minuten duren.
  • Je mag enkel rechtenvrije muziek gebruiken of muziek die via een Creative Common-License voor non-commerciële doeleinden te gebruiken is.

Jury

Dit jaar hebben we een vijfkoppige jury met experts uit het Nederlandse en Vlaamse audioveld. We stellen ze graag aan je voor:

Fresco Sam-Sin

publiceert, spreekt, maakt podcasts en exposeert over Mantsjoes, China, Suriname en erfgoed o.a. voor Things That Talk. Hij is ook de vaste boekenrecensent van OVT (NPO Radio 1)

Hadewijch Vanhaverbeke

is radiomaakster en docente aan RITCS School of Arts in Brussel. Haar documentaire ‘La Valla’ kreeg in 2016 de tweede plaats bij de NTR Radioprijs en werd genomineerd voor de Prix Europa.

Katinka Baehr

hoorde bij de eerste verhalende podcastmakers van Nederland (o.m. Plots, Toendra). Nu is ze eindredacteur en storycoach voor o.m. OVT en Argos (VPRO, NPO Radio 1) en verschillende musea.

Korneel De Clercq

presenteert al 10 jaar voor de Vlaamse Radio 1 allerlei programma's o.a. over geschiedenis en muziek. Je hoort hem ook in het late-night podcastprogramma Zandman, waarin het kruim van de Nederlandstalige podcasts passeert.

Danielle Emans

maakte samen met Geert van de Wetering onder de naam De Kostgangers verhalende podcasts over bijzonder menselijk gedrag, vaak verrassend herkenbaar. Nu begeleidt ze bij Dag en Nacht Media (Podimo) makers bij het ontwikkelen van verhalende podcastseries.

Wat kan ik winnen?

De 5 beste werken worden uitgezonden bij DOCS (VPRO/NTR) in Zandman (VRT) en op de Vlaamse Radio 1. Zowel de jury- als de publiekswinnaar krijgen een cheque van een winkel voor apparatuur, ter waarde van €400.

Waar vind ik het geluid dat ik moet gebruiken?

Op de Soundcloud-pagina van Oorzaken. Let op: Ben je woonachtig in Nederland? Gebruik dan een fragment uit de Beeld & Geluid collectie. Ben je woonachtig in Vlaanderen? Gebruik dan de VRT-collectie. Er kan hier geen uitzondering op worden gemaakt.

Hoe lang mag de podcast duren?

De podcast mag maximaal 3 minuten duren, dit is een harde eis.

In welke taal moet de podcast zijn?

In het Nederlands. Pas op met dialecten die moeilijk verstaanbaar zijn voor niet-sprekers. Mocht je inzending toch een stukje moeilijk verstaanbare tekst bevatten, zorg dan dat je dit in je verhaal zelf samenvat of vertaald.

Welk formaat moet het zijn en hoe groot mag het bestand zijn?

Formaat: MP3, 320 kbps. Let op dat je bestand max. 10 MB groot is.

Welke muziek gebruik ik?

Je gebruikt rechtenvrije muziek of muziek die met een Creative Commons-license voor non-commerciële doeleinden te gebruiken is, hierbij wat tips waar je die kan vinden: www.Freemusicarchive.org
www.Freesound.org
www.Radio.garden
https://sound-effects.bbcrewind.co.uk

Wanneer is de prijsuitreiking?

De prijsuitreiking is 18 mei 2025 (14.30 - 16.00 uur) in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Omdat het een jubileum is, is het ditmaal een feestelijk programma waarin we oud-winnaars Mirke Kist en Yelena Schmitz in het programma hebben, prijzen te winnen zijn tijdens de Korte Golf quiz en de winnaars worden onthuld. We sluiten af met een gezellige borrel.

Meer info en aanmelden volgt.

Hebben jullie tips & tricks?

Op 12 februari van 19.30 - 20:45 ben je van harte welkom om aanwezig te zijn bij de Korte Golf webinar (een online event) waar je door podcastprofessional Eva Moeraert leert hoe je een spanningsopbouw maakt. Er is alle ruimte om vragen te stellen.
Meer info en aanmelden, kijk hier: Hoe maak je een podcast van 3 minuten? 

Hoe vindt het juryproces plaats?

De jury bestaat uit 5 juryleden, bestaande uit Fresco Sam-Sin, Katinka Baehr (VPRO), Korneel De Clercq (VRT), Danielle Emans (Dag en Nacht Media), Hadewijch Vanhaverbeke (RITCS). Zij luisteren de inzendingen en selecteren de volgens hen 20 beste Korte Golfjes, deze worden uiterlijk in week 16 bekendgemaakt. In week 18 wordt de top 5 bekend gemaakt, dan start ook het stemmen voor de publieksprijs. Op 18 mei wordt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond zowel de jury- als publieksprijs uitgereikt.

Wanneer hoor ik iets?

Je ontvangt sowieso een bevestigingsmail na het insturen van jouw Korte Golf. Uiterlijk week 16 hoor je of je bij de top 20 zit. In week 18 hoor je of je bij de top 5 zit.

Wat gebeurt er met mijn Korte Golf?

We plaatsen alle Korte Golfjes op Soundcloud. De top 20 en de top 5 worden in het bijzonder uitgelicht op onze kanalen.

Ik heb nog vragen!

Mail naar kortegolf@oorzaken.org