Elena Dikomitis wint juryprijs Korte Golf 2021

Tijdens Oorzaken Internationaal Podcastfestival is op 4 juli de Korte Golf Prijs uitgereikt. Uit bijna 70 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen koos de jury ‘Stoofpot met Za’atar’ van Elena Dikomitis als winnaar. Toneelgroep Gustaaf ging er met de publieksprijs vandoor, met ‘Spaghetti met friet’.

De jury over ‘Stoofpot met Za’atar’:
“Dit werk beneemt je van de adem, ontroert en blijft je bij. Een moedig, rijk en relevant werk dat er meteen uitspringt. Persoonlijk én universeel. Met creatief gebruik van geluid.”

Bijna 600 mensen stemden mee voor de juryprijs. ‘Spaghetti met friet’ won met een ruime meerderheid.

Elena Dikomitis is een Belgisch-Cypriotisch humanitair werker gespecialiseerd in communicatie en beleidsbeïnvloeding bij internationale organisaties in het Midden-Oosten. Het documenteren van noden en verhalen van mensen in conflictgebieden, in het bijzonder van vluchtelingen, staat centraal in haar professionele en persoonlijke leven. Haar studieachtergrond ligt in Afrikanistiek, internationale betrekkingen en journalistiek. “Ik ben al van jongs af aan gebeten door vertelkunst en theater, maar de Korte Golf wedstrijd was mijn eerste ervaring met het maken van een podcast.”

Toneelgroep Gustaaf staat in Dendermonde en daarbuiten bekend als de groep die stukken brengt met een lach en een traan. Meestal zelf geschreven, vanuit onze eigen dromen, observaties en ervaringen. Vol nostalgie en zelfrelativering, en heel graag met livemuziek erbij. Dat alles op steeds wisselende locaties. “Spaghetti met friet” is hun eerste audioproductie. Maar een van hun leden (Philip Heymans) heeft wel al professionele ervaring, als maker van de podcastreeksen “Iemand” en “Drie dagen”.

Nieuwsgierig geworden? Luister naar de aflevering van DOCS (NTR/VPRO) van 25 mei 2021. Daarin hoor je interviews met de vijf genomineerden en hun mini-podcasts!

Over Korte Golf

Oorzaken Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Talloze bekende en onbekende podcastmakers gingen je de afgelopen jaren voor. Elk jaar verzinnen we drie prikkelende ingrediënten die voor moeten komen in je verhaal. Dit jaar werd de wedstrijd mede georganiseerd door Instituut voor Beeld en Geluid.

Regels 2021

  • Geef een levend organisme (maar geen mens of dier) een belangrijke rol in je verhaal.
  • Gebruik minstens een van de wind-geluiden uit het archief van Beeld en Geluid. Gebruik dit op een functionele manier in je vertelling, dus niet als betekenisloze versiering eronder.
  • Verwerk in de titel een gerecht.
  • Je verhaal duurt max. 3 minuten en de voertaal is Nederlands.
  • Als je muziek gebruikt, kies dan rechtenvrije nummers of muziek die onder een Creative Commons License te gebruiken is.

 

De jury

Layla El-Dekmak

Radiopresentatrice en podcastmaker bij de VRT

Hanneke Hendrix

Schrijver, hoorspel- en podcastmaker

Eleni Tzialli

Projectmedewerker RE:VIVE van Instituut voor Beeld & Geluid

FAQ

Wat is ‘functioneel geluid’?

Geluid dat daadwerkelijk een vertellende, betekenisvolle rol heeft in je verhaal. Dat dus niet enkel als een grappig maar nietszeggend achtergrondgeluid gebruikt wordt, omdat je het nu eenmaal moest gebruiken. 

Wat is Radio Atlas?

Radio Atlas is een Engelstalig platform voor ondertitelde audio van over de hele wereld. Luister hier naar de meest bijzondere documentaires, audiodrama en geluidskunst. 

Waar vind ik inspiratie?

Op onze Soundcloud vind je alle inzendingen van voorgaande jaren. Of kijk eens bij de Short Dox van ons collega-festival Third Coast Audio.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De jury bepaalt wat de criteria zijn waarop zij letten. Ze krijgen alle inzendingen anoniem te horen. Mocht je een van de juryleden persoonlijk kennen, dan is dat dus geen probleem. Behalve de jury kiest het publiek ook nog een winnaar. Dat kan dezelfde zijn als de jury uitkiest, maar ook iemand anders.

Hoe neem ik COVID-proof op?

Helaas kun je voorlopig niet zo makkelijk dicht met je apparaatje naast je geïnterviewde gaan zitten. Onze vrienden van de Podcast Club hebben handig op een rijtje gezet wat je wél kan doen.

Waar vind ik rechtenvrije muziek?

Bijvoorbeeld op Free Music Archive. Geluid vind je op Freesoud. Check wel altijd welke licentie er geldig is en vermeld die bij je inzending.

Wie wonnen er andere jaren?

De eerste winnaar in 2013 was Gustaaf Haan met God, mens, eierwekker. Hij had nog nooit radio gemaakt. Ook Mirke Kist, die later naam zou maken als een van de drie van Audiocollectief SCHIK (van Bob) won ooit de Korte Golf. Misschien herken je in de lijsten op Soundcloud ook Eva Moeraert, Dennis Gaens, Botte Jellema, Joyce deBadts of Yelena Schmitz. Maar er waren ook talloze makers die voor Korte Golf (bijna) voor het eerst de microfoon pakten en veel plezier beleefden aan het maken van een kort audioverhaal, zelfs kinderen. Korte Golf is voor iedereen!

Waar kan ik terecht met mijn vraag?

Mail ons op info@oorzaken.org

Korte Golf wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van