De Top 5 is bekend!

 
Luister naar de 5 beste inzendingen van 2022. Binnenkort zijn de verhalen (en de makers) ook te horen in DOCS (VPRO) en De Zandman (VRT). De feestelijke finale volgt op donderdag 2 juni bij deBuren in Brussel. Kijk hier voor meer info en kaarten.
 

De jury bestaat dit jaar uit

Siona Houthuys

Cesar Majorana

Gregory Markus


Siona Houthuys (1989) is podcast- en theatermaker. In haar werk zoekt ze de grens op tussen verhaal en ervaring, tussen audio en theater.Met haar AudioCollectief SCHIK maakt ze audioverhalen.  SCHIK maakte in samenwerking met VPRO de podcasts Roes (2016), Bob (2017) en El Tarangu (2019). BOB won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon. El Tarangu werd uitgeroepen tot Meesterverteller 2019. Samen met Berten Vanderbruggen maakte zij de audiovoorstelling “No Coincidence, No Story”, een coproductie met de Brakke Grond, de Buren en het Nieuwstedelijk.

Cesar Majorana (1996) is een presentator en schrijver. Hij schrijft wekelijks een column over leven met en op het internet in de VPRO Gids en maakt de filmpodcast Op De Vijfde Rij voor VPRO en Eye Filmmuseum. Hij heeft bovendien zo’n 30 verschillende versies van deze biografietekst. Sommigen zijn heel opschepperig, en daar staat dan op dat hij een master heeft gedaan aan het Sandberg Instituut en hoe hij op zijn zeventiende begon te werken bij BNNVARA en VICE. En sommige eindigen met een flauwe grap zoals ‘je kunt hem volgen op instagram, maar het is beter om je eigen dromen te volgen.” Deze bio zit er hopelijk tussenin. Behalve dat hij wel heel meta is, misschien.

Gregory Markus (1988, VS) is een projectleider bij het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid. Vanaf 2016 leidt hij RE:VIVE, een initiatief dat de werelden van muziek en cultureel erfgoed samenbrengt. Gedurende die jaren hield hij toezicht op het inbedrijfstellen van meer dan 30 nieuwe muzikale werken waarbij archieffilms en -geluiden werden hergebruikt. Daarnaast is hij medeoprichter en producent van de NPO-radio 4 podcast, De Mengtafel, waarin de werelden van hedendaagse elektronische muziek en klassieke muziek worden gefuseerd. Zijn favoriete podcasts van het moment zijn The Sloppy Boys en The Blank Check Podcast. Momenteel werkt hij aan de productie van zijn eigen podcast genaamd The Dutch Film Podcast, de eerste podcast die zich exclusief met Nederlandse films bezighoudt.
 

Wat zijn de eisen dit jaar?

Elk jaar verzinnen we drie prikkelende eisen waaraan je verhaal moet voldoen. Dit jaar zijn dat:

1. Gebruik een ziekenhuisgeluid uit het archief van Instituut voor Beeld & Geluid als twist in het verhaal

2. Laat er een ontmoeting tussen mens en dier in voorkomen

3. In de titel moet een dag van de week zitten

 

Wat kan ik winnen?

Zowel de jury- als de publiekswinnaar krijgen een cheque voor apparatuur. Daarnaast wordt de Top 5 uitgezonden in DOCS (NTR). De jurywinnaar ziet zijn inzending vertaald voor een internationaal publiek, op www.radioatlas.org.

Waar vind ik die ziekenhuisgeluiden uit het archief van Beeld & Geluid?

Op de Soundcloud-pagina van Oorzaken.

Hoe lang mag de podcast duren?

Maximaal 3 minuten!

Hoe groot mag het bestand zijn?

Maximaal 8 MB.

Welke muziek gebruik ik?

Maakt niet uit, als het maar rechtenvrije is, of te gebruiken met een Creative Commons-licentie. Kijk bijvoorbeeld eens op freemusicarchive

Wanneer is de prijsuitreiking?

Op donderdag 2 juni om 20.15 uur bij deBuren in Brussel. Het programma zal ook live online te bekijken zijn.

Waar vind ik inspiratie?

Bijvoorbeeld door te luisteren naar Korte Golf-inzendingen van eerdere jaren! 

Ik heb nog vragen!

Stel ze gerust, via kortegolf[at]oorzaken.org 

 

Korte Golf 2022 wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Instituut voor Beeld & Geluid, DOCS (VPRO) en Radio Atlas.

Korte Golf wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Instituut voor Beeld en Geluid en VPRO.