Winnaars Korte Golf 2024 bekend!

 

Vanavond zijn de prijzen van de Korte Golf Podcastwedstrijd uitgereikt in Brussel. Silas Neumann en Ward Meijer met ‘RST – 599’ wonnen de Juryprijs en Inge Jagers op Akkerhuis met ‘2386 Dagen Daarna de Publieksprijs. De winnaars ontvingen beiden een cheque t.w.v. €400,- uit de handen van de jury.

 
Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten uit Nederland en Vlaanderen. Dit jaar waren er een recordaantal inzendingen en werd er door het publiek volop gestemd. Tijdens de uitreiking in Brussel vanavond, onder leiding van audio- en theatermaker Arno Boey, waren de 5 beste werken van 2024 te beluisteren en was er een gesprek met de makers. Teletext verzorgde de livemuziek en aan het einde van de avond werd er geproost op de winnaars van de jury- en de publieksprijs. De jury bestond uit Simon Heijmans, Elja Looijestijn en Amalia de Roover.

Het juryrapport

RST – 599’ van makers Silas Neumann en Ward Meijer is niet alleen audiotechnisch mooi gemaakt, maar inhoud en vorm vallen samen in deze ontroerende Korte Golf. De inzending is doorspekt met prachtige quotes die bijdragen aan het principe van “show don’t tell“, terwijl de functionele en beeldende audio een verhaal vertelt dat zelden gehoord is. Dit alles wordt versterkt door de rustgevende sfeer van deze Korte Golf.

‘2386 Dagen Daarna’ van maker Inge Jagers op Akkerhuis biedt een meeslepende ervaring, waarin op een eenvoudige wijze een complex en emotioneel beladen thema wordt aangesneden. Het begint met een sterke scène, waarna je in drie minuten in dit zeer persoonlijke verhaal wordt meegenomen. Wat het verhaal extra krachtig maakt, is het ‘full circle’ moment aan het einde, waar alles op een bevredigende manier samenkomt.

Uit 82 inzendingen koos de jury een shortlist van vijf:

  • Koen Van Deun en Mathieu Savenay met ‘Podcast poging 128.032.064 bis.’
  • Fleur Reuser met ‘167 dagen’
  • Jonna ter Veer met ‘Een gelukkig 2015’
  • Silas Neumann en Ward Meijer met ‘RST – 599’
  • Inge Jagers op Akkerhuis met ‘2386 Dagen Daarna’

De eisen waaraan de inzendingen dit jaar moesten voldoen waren:

  • Gebruik een transportgeluid uit het archief van Beeld & Geluid
  • Verwerk ‘een nieuw begin’ in het verhaal
  • In de titel moet een getal boven de 100 zitten

Beluister alle Korte Golfjes op onze SoundCloud-pagina.

 
Korte Golf 2024 wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Beeld & Geluid, en DOCS (VPRO).

 

 

Korte Golf 2024 wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Beeld & Geluid, en DOCS (VPRO)