Winnaar Korte Golf 2023 bekend!

Met haar podcast Regen voor Maïmouna heeft de Vlaamse Amalia De Roover zaterdag 3 juni de Korte Golf Podcastwedstrijd gewonnen. Korte Golf is dé wedstrijd in Nederland en Vlaanderen voor de beste podcasts van 3 minuten.
De publieksprijs ging dit jaar eveneens naar Amalia De Roover, een unicum!

Uit de ruim 56 inzendingen koos de jury, bestaande uit Raf Njotea, (podcastmaker van ‘Ouder’, scenarist en De Standaard-columnist), Remy van den Brand (eindredacteur en programmamaker bij de VPRO), en Simone Milsdochter (actrice, theatermaker en genomineerde van Korte Golf in 2021 en 2022) een shortlist van vijf. Behalve de Roover stonden hierop Naomi Landman, Hanna Volbeda, Anke Wagemans, en Peggy Roelands.

De eisen waaraan de inzendingen dit jaar moesten voldoen waren:

  • Een ontmoeting tussen (minstens) 2 tegenpolen.
  • In de titel: iets dat je ziet als je omhoog kijkt.
  • Het geluid van ‘iets dat communiceert’ vanuit het archief van Beeld & Geluid.

 

Uit het juryrapport: “In Regen voor Maïmouna van maker Amalia de Roover staat het verhaal van Maïmouna centraal. Zij krijgt een onontkoombaar medisch verdict; mits niet geopereerd zal de dood snel volgen. Dit leidt tot verdeeldheid in de familie. Sommigen leven met de mantra ‘god beslist, kom niet aan zijn creatie’, anderen vertrouwen op de artsen en de medische wetenschap. Regen voor Maïmouna is intiem, zonder het gevoel te geven dat het voyeuristisch wordt. De stemkleur en muziek dragen bij tot die intimiteit. De inzending blijft impliciet, waardoor de luisteraar zelf zijn of haar conclusie kan trekken en mening kan vormen. Beklijvend!”
De feestelijke finale vond plaats in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Voor een interview met de makers luister je naar DOCS van NPO Radio 1. De jurywinnaar hoort zijn inzending binnenkort ook in Parel Radio (NPO Radio 1 en VPRO). De shortlist van Korte Golf is te beluisteren via onze website en SoundCloud-pagina.

 

Korte Golf wordt georganiseerd door OORZAKEN, in samenwerking met deBuren, Beeld & Geluid, en DOCS (VPRO). Dit was de 8e editie van de wedstrijd. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Winnaars van eerdere edities, zoals Eva Moeraert, Mirke Kist en Yelena Schmitz hebben nadien hun sporen in de podcastwereld verdiend.

Korte Golf wordt georganiseerd door Oorzaken, in samenwerking met deBuren, Instituut voor Beeld en Geluid en VPRO.