Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten.

Doe mee en maak een audioverhaal van 3 minuten! Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Talloze bekende en onbekende podcastmakers gingen je de afgelopen jaren voor. Elk jaar verzinnen we drie prikkelende ingrediënten die voor moeten komen in je verhaal.

MEEDOEN

Stuur je inzending uiterlijk 27 april 23.59 uur 2021 in. Let op: je bijdrage mag max. 8MB zijn, anders werkt het formulier niet.

 

REGELS 2021

  • Geef een levend organisme (maar geen mens of dier) een belangrijke rol in je verhaal.
  • Gebruik minstens een van de wind-geluiden hieronder. Gebruik dit op een functionele manier in je vertelling, dus niet als betekenisloze versiering eronder.
  • Verwerk in de titel een gerecht.
  • Je verhaal duurt max. 3 minuten en de voertaal is Nederlands.
  • Als je muziek gebruikt, kies dan rechtenvrije nummers of muziek die onder een Creative Commons License te gebruiken is.

JURY

De deskundige jury bestaat uit:

Layla El-Dekmak

Radiopresentatrice en podcastmaker bij de VRT

Hanneke Hendrix

Schrijver, hoorspel- en podcastmaker

Eleni Tzialli

Projectmedewerker RE:VIVE van Instituut voor Beeld & Geluid

PRIJS

Tijdens het Oorzaken Festival maken we met een feestelijk event de winnaar bekend. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid stelt voor de jury- én de publiekswinnaar 400 euro beschikbaar om aan apparatuur te besteden. Daarnaast zullen de beste verhalen te horen zijn in Docs (NTR) en de OORZAKEN-podcast. De winnaar zal ook, met ondertiteling, gepubliceerd worden op het populaire Engelstalige platform Radio Atlas.

 

FAQ

Wat is ‘functioneel geluid’?

Geluid dat daadwerkelijk een vertellende, betekenisvolle rol heeft in je verhaal. Dat dus niet enkel als een grappig maar nietszeggend achtergrondgeluid gebruikt wordt, omdat je het nu eenmaal moest gebruiken. 

Wat is Radio Atlas?

Radio Atlas is een Engelstalig platform voor ondertitelde audio van over de hele wereld. Luister hier naar de meest bijzondere documentaires, audiodrama en geluidskunst. 

Waar vind ik inspiratie?

Op onze Soundcloud vind je alle inzendingen van voorgaande jaren. Of kijk eens bij de Short Dox van ons collega-festival Third Coast Audio.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De jury bepaalt wat de criteria zijn waarop zij letten. Ze krijgen alle inzendingen anoniem te horen. Mocht je een van de juryleden persoonlijk kennen, dan is dat dus geen probleem. Behalve de jury kiest het publiek ook nog een winnaar. Dat kan dezelfde zijn als de jury uitkiest, maar ook iemand anders.

Hoe neem ik COVID-proof op?

Helaas kun je voorlopig niet zo makkelijk dicht met je apparaatje naast je geïnterviewde gaan zitten. Onze vrienden van de Podcast Club hebben handig op een rijtje gezet wat je wél kan doen.

Waar vind ik rechtenvrije muziek?

Bijvoorbeeld op Free Music Archive. Geluid vind je op Freesoud. Check wel altijd welke licentie er geldig is en vermeld die bij je inzending.

Wie wonnen er andere jaren?

De eerste winnaar in 2013 was Gustaaf Haan met God, mens, eierwekker. Hij had nog nooit radio gemaakt. Ook Mirke Kist, die later naam zou maken als een van de drie van Audiocollectief SCHIK (van Bob) won ooit de Korte Golf. Misschien herken je in de lijsten op Soundcloud ook Eva Moeraert, Dennis Gaens, Botte Jellema, Joyce deBadts of Yelena Schmitz. Maar er waren ook talloze makers die voor Korte Golf (bijna) voor het eerst de microfoon pakten en veel plezier beleefden aan het maken van een kort audioverhaal, zelfs kinderen. Korte Golf is voor iedereen!

Waar kan ik terecht met mijn vraag?

Mail ons op info@oorzaken.org

Korte Golf wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van