Deelnemers Oorzaken Podcast Academy 2021

 

Fouad Lakbir

Brechtje Keulen

Janneke Sindram

Mina Etemad

Guus Voorham

Eva Nijs

Bregt van Deursen

Julia ter Veld

Thomas van Noort

Lieselot Marien

Threes Anna

Jakob Ulens

NON-FICTIE

Fouad Lakbir is geboren en woont nog altijd in de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Fouad is opgeleid als IT-er. Toen zijn buurt in 2009 uitgeroepen werd tot de slechtste wijk van Nederland zag hij veel verteld worden over zijn buurt en vrij weinig door zijn buurt. Dit heeft ertoe geleid dat hij zich actief is in gaan zetten voor zijn gemeenschap. In eerste instantie naast zijn baan in de IT en sinds 2016 fulltime als sociaal-cultureel ondernemer. Hij heeft zich ontwikkeld tot professionele verhalenverteller en gemeenschaps-activist. In zijn werk gebruikt hij verschillende kunstvormen om creativiteit te stimuleren en de vaardigheden van jongeren en volwassenen te ontwikkelen. Met zijn werk kwam hij veel in het buitenland tot de uitbraak van Corona en begeleidde hij trainingsprogramma’s in Palestina, Israël, Albanië, Kosovo, Macedonië en Servië. In deze trainingsprogramma’s lag de focus op het gebruik van Storytelling als middel voor sociaal werk in conflictgebieden. Daarnaast is hij enorm actief in Amsterdam en heeft hij voor het Amsterdam Museum een jaar lang verhalen verzameld van een buurt dat verdwijnt in de Jacob Geelbuurt. Tot slot is hij de programmamaker van Verhalen uit Nieuw-West in opdracht van Pakhuis de Zwijger.

Brechtje Keulen maakt verhalen over mensen die om wat voor reden dan ook aan de zijlijn van de samenleving staan, zoals daklozen en ongedocumenteerden. Ze onderzoekt het beleid, de structuren en mechanismen die ervoor zorgen dat de een wel mee kan doen en de ander niet. In haar producties combineert ze zo het persoonlijke verhaal met gedegen journalistiek onderzoek. Artikelen van Brechtje Keulen verschenen eerder in o.a. De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, De Correspondent en Wordt Vervolgd. Luister hier naar ‘Als het lachen je vergaat’, de korte documentaire die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Janneke Sindram is bioloog, filosoof, natuurgids en niet echt een stadsmens. Het liefst is ze buiten en vertelt ze mensen over de natuur, gaat ze met een groep kinderen dassen kijken of laat ze zien welke planten je kunt eten. Ze studeerde af op de relatie tussen mens en natuur en ontdekte zo allerlei absurde verhalen. Die, en nog veel meer andere verhalen staan te popelen een eigen podcast-geluid te krijgen. Vanuit haar opleiding en achtergrond blijft haar ene been altijd in de wetenschap staan, met het andere wil ze inspireren en de brug slaan die wetenschapsjournalistiek is. Luister hier naar ‘Ali P. wil naar huis’, de korte documentaire die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Mina Etemad is freelance journalist, podcastmaker en de presentator van de podcast DOCS. Ze maakt graag verhalen over migratie en dierenrechten en is een groot liefhebber van kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze samen met anderen de popcultuurpodcast Het Cult-Uur en is tevens medeorganisator van het Podcastfestival. In het verleden heeft ze als redacteur gewerkt bij de VPRO-programma’s Nooit Meer Slapen en Mondo. Luister hier naar ‘Volwassenen lachen niet’, de documentaire die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Guus Voorham studeerde in 2018 af aan de WDKA. Zijn afstudeerfilm ‘Alone Together’ draaide op IDFA ’18 en Sheffield Docs ’19. Later heeft hij gewerkt als regieassistent op de set van Drama Girl. Sinds ongeveer een jaar probeert hij zijn eigen makerschap verder te ontwikkelen, en is hij geïnteresseerd geraakt in documentaire-podcasts. Het liefst zou hij radio-docu’s maken zoals Errol Morris documentaires maakt: het verhaal van 1 personage staat centraal, en uit een zeer uitgebreid interview wordt een kern gedestilleerd. Guus doet mee aan de Oorzaken workshop om te onderzoeken hoe dit het beste kan.

Eva Nijs studeerde in 2013 af als theatermaker en docent. Sindsdien werkt ze als regisseur, docent en actrice in zowel film als theater. Nu richt ze zich op het maken van audioverhalen. In haar werk laat ze zich inspireren door de kwetsbare mens, die zoekt, niet weet en probeert. Haar fascinaties bevinden zich op het snijvlak van humor en pijn. Luister hier naar ‘Lang zal ze leven’, de korte documentaire die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Bregt van Deursen studeerde in 2020 af aan de opleiding Docent Theater ArtEZ Hogeschool voor Kunsten te Arnhem. Als theatermaakster heeft ze een sterke fascinatie voor waar journalistiek en storytelling elkaar kruisen. Waar (waargebeurde) verhalen een ingang zijn om een universeler thema aan te snijden. Luister hier naar ‘De stem van Stef’, de korte documentaire die ze maakte in de Oorzaken Academy.

FICTIE

Julia ter Veld studeerde in 2019 af als scenarist aan de HKU en deed daarna een master toneelschrijven in Lyon waar ze in de eerste lockdown terechtkwam. In die tijd begon haar liefde voor audio en schreef ze teksten voor een Franse radiozender. Terug in Nederland schrijft ze mee aan een dramaserie, werkt als gastdocent voor o.a. Building Conversation en als (spel)begeleider van neuro-atypische (autistische) kinderen. In haar praktijken begeeft ze zich continu op een gebied waar de mens moet leren denken als een andersdenkend mens, ding of dier. Vanuit deze grond wil ze zich de komende tijd richten op het maken van audio.

Thomas van Noort studeerde in 2019 af als scenarist aan de Filmacademie. Sindsdien werkt hij als scenarioschrijver en script consulent aan diverse films en series. Nu geeft de Oorzaken Academy hem de kans om meer te leren over het schrijven van fictiepodcasts. In de toekomst hoopt Thomas daarmee zijn bijdrage te kunnen leveren aan het maken van vernieuwende Nederlandse podcasts.

Lieselot Mariën is filosofe en juriste van opleiding. Na een periode als dramaturge in het theater, werkte zij geruime tijd in de Brusselse zakenwereld, eerst als advocate en nadien als bedrijfsjuriste. Recent besliste zij terug te keren naar haar grote liefde, het vertellen van verhalen.

FICTIE/NON-FICTIE

Threes Anna is schrijver en regisseur. Ze woont op Texel, wat de inspiratiebron was voor haar laatste speelfilm de Vogelwachter. Jarenlang was ze de artistiek leider van theatergroep Dogtroep, daar schreef en regisseerde ze meer dan vijftig voorstellingen. Na die tijd schreef ze romans, maakte speelfilms en kortgeleden een podcast. De laatste tijd is zij vooral gefascineerd door de natuur en de verwoestende invloed van de mens daarop. Dit vertaalt zich in haar nieuwste cross-over projecten.

Jakob Ulens is freelance historicus & fotograaf. Hij vertelt verhalen in woord en beeld en doet geschiedenis uit de doeken. Jakob levert onderzoek, concepten, tekst en beeld voor verschillende eindproducten. Van een artikel tot een tentoonstelling, van een fotoreportage tot een podcast, van een participatief project tot een boek. Hij werkt voor musea, erfgoedinstellingen en steden. Hij initieert momenteel een aantal eigen verhalende crossmediale projecten met een visueel en een auditief luik. In zijn recente persoonlijke projecten gaat Jakob steeds vaker op zoek naar de grens tussen fictie en non-fictie en tussen documentaire en artistieke werkvormen. Sinds enkele jaren werkt Jakob zachtjes aan een podcastdebuut, onder meer via een workshop bij AudioCollectief Schik.

Podcast Academy wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van