Deelnemers Oorzaken Podcast Academy 2024

Freek van Zonsbeek

Joy Brandsma

Guus de Hoop

Hendrik de Pecker

Claire Verplanke

Esther Engelhard

Jacomien Kodde

Loes de Groen

Lisa Roozen

Silas Neumann

Julia Muller


Freek van Zonsbeek
Freek studeerde in 2018 af als docerend theatermaker aan ArtEZ in Arnhem. Vanuit een liefde voor documentair theater maakt hij voorstellingen en installaties waarbij audio-interviews vaak een bron zijn. Zijn eindproject gaat over zijn coming out. Toen hij 17 jaar was, kwam hij voor vrienden en familie uit de kast met een brief. Daarin schreef hij o.a. dat hij ‘niet zou veranderen’. De ontdekking van een soortgelijke brief van een oudoom en een ontmoeting met een man die destijds op Freeks brief reageerde, zetten hem aan het denken. Is hij wel écht uit de kast?

Joy Brandsma
Cultureel antropoloog en filmmaker met een Rwandees-Nederlandse achtergrond. In haar eindproject ‘Schouders’ onderzoekt ze haar identiteit als zwarte queer-vrouw Ze zoekt naar voorbeelden van zwarte queermensen in de generaties voor haar. Maar informatie over hen is nauwelijks te vinden in de archieven. Dan stuit Joy op een foto van Black Orchid, een kleine organisatie van zwarte lesbische vrouwen uit de jaren ’90. Ze besluit op onderzoek te gaan naar het verhaal van deze vrouwen, in de hoop schouders te vinden om op te kunnen staan.

Guus de Hoop
Guus is vorig jaar afgestudeerd aan de TU Delft, richting Architectuur. Na een stage bij podcastmaker Sara de Monchy (Sara’s Mysteries) kwam ze bij OPA terecht. Haar eindproject gaat over de imaginaire vrienden in haar hoofd. Als kind had ze al een imaginaire vriendin, nu zijn het er meerdere. Het zijn vrienden die daadwerkelijk bestaan, maar met wie ze in haar hoofd verder praat als het gesprek in het echt al gestopt is. Waar komt haar verlangen vandaan en hoe moet ze verder nu de stemmen steeds vaker zwijgen in haar hoofd?

Hendrik de Pecker
Hendrik is dichter, toneel- en scenarioschrijver. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit en Writing for Performance op de HKU. Zijn eindproject voor OPA gaat over helden. Veel kinderen willen een superheld als Spiderman of Zorro worden, maar weinigen worden dat uiteindelijk. Show-worstelaar Tengkwa is een van de uitzonderingen. Schrijver Hendrik de Pecker ontdekt veel overeenkomsten tussen Tengkwa’s verhaal en zijn eigen loopbaan als schrijver.

Claire Verplanke
Claire is net afgestudeerd als masterstudent Journalistiek & Media aan de UvA). Na stages bij documentaire productiebedrijf De Haaien en NRC Audio kwam ze bij OPA terecht. Haar eindproject gaat over Joost, een ‘morgenster’: hij scharrelt in alle vroegte over straat om schatten te zoeken. De verhalen die daarbij horen maken het tot cultureel erfgoed, vindt hij. Nu Joost een dagje ouder wordt, vraagt hij zich af: wat gebeurt er straks met mijn schatten? En met het vak van morgenster?

Esther Engelhard
Esther studeerde Geneeskunde in Groningen en deed een PhD -studie naar hiv-zorg in NL. Daarna ging ze werken als software-ontwikkelaar en in haar vrije tijd hield ze zich bezig met muziek en schrijven. Tijdens OPA heeft ze haar liefde voor verhalende podcasts verder ontwikkeld. Bij Esther in de buurt woont een verwarde man. In haar eindproject hoor je een komisch verslag van haar zoektocht naar de juiste manier om hem te helpen, met zelf gecomponeerde muziek.

Jacomien Kodde
Deze ervaren filmmaker uit Zeeland wilde historische onderwerpen documenteren, maar liep daarbij tegen de grenzen van het medium film aan. Tijdens OPA heeft ze het medium podcast verkend. Haar eindproject gaat over haar oom Kees. Kees woonde vanaf zijn tweede in een Zeeuws sanatorium vanwege tuberculose. Bijna 5 jaar lag hij daar in een gipsbed en kon nauwelijks bewegen. Hij blikt terug op zijn horizontale leven en de dag dat hij voor het eerst rechtop mocht staan.

Loes de Groen
Loes studeerde Filosofie en Global Sustainability Science, maar maakte daarna al verschillende audioproducties voor o.a. NGO’s en werkte als redacteur bij Nooit meer slapen (NPO Radio1). Haar eindproject voor OPA gaat over schaamte. Loes heeft moeite met haar lichaam. Ze ontdekt dat haar vader een soortgelijk probleem heeft. Samen onderzoeken ze waar dit vandaan komt en wat ze eraan kunnen doen.

Lisa Roozen
Deze freelance podcastmaker maakt de kinderpodcast Filosoofje, waarin kinderen met filosofen praten over grote thema’s. Ervaring deed zij op bij o.a. KRO-NCRV jeugdtelevisie. Om zich verder te ontwikkelen als documentaire audiomaker, volgde ze OPA. Haar eindproject gaat over de 16-jarige Vick die professioneel autocoureur is en samen met haar vader toewerkt naar een belangrijke wedstrijd.

Silas Neumann
Silas volgde de Bachelor of Theatre and Education op ArtEZ Zwolle en de Master of Theatre Practice op ArtEZ Arnhem. Hij gebruikt (audio) verhalen als basis om deze uit te werken tot een ervaring, in installatie-vorm of in een theatervoorstelling. Om zich verder te ontwikkelen in podcastverhalen volgde hij OPA. Tijdens het traject won hij de Korte Golf Podcastwedstrijd. Zijn eindproject is een ontroerend portret van twee zendamateurs uit het Overijsselse dorp Raalte die via hun zendmast hun eenzaamheid proberen tegen te gaan.

Julia Muller
Julia werkt als programmamaker voor o.a. De Balie, Brainwashfestival en Pakhuis de Zwijger op het snijvlak van journalistiek, podiumkunst en wetenschap. Tijdens OPA heeft ze het zelfstandig maken van documentaires ontdekt. Haar eindproject gaat over familiegeschiedenis, herinneren en weggooien. De grootouders van Julia zijn kortgeleden overleden en daarom moet hun huis uitgeruimd worden. Wat te doen met de enorme hoeveelheid spullen? Julia vraagt zich af: hoe bewaar je eigenlijk een mensenleven?

 

Podcast Academy wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van