Februari 2024 start een nieuwe editie van Oorzaken Podcast Academy x NPO-fonds. De aanmelding hiervoor is gesloten.

Wat leer ik daar allemaal?

De complete basis om aan de slag te kunnen als verhalende podcastmaker! De Oorzaken Podcast Academy is een intensief programma voor beginnende audiomakers. Je leert er alles over interviewen, regie, storytelling, montage, voice-overs en sound design. Ook krijg je inzicht in hoe je een podcast financiert en bouw je een netwerk op waar je de rest van je podcastcarrière wat aan hebt.

Naast een serie workshops werk je onder begeleiding van Tjitske Mussche (De jurk en het scheepswrak, Ongesigneerd, Gedwongen) aan een korte documentaire. In juni 2024 worden jij en je eindopdracht feestelijk gepresenteerd aan eindredacteuren van omroepen, producenten en fondsen.

Voor wie is de Oorzaken Podcast Academy?

Voor makers met frisse ideeën, vertelperspectieven en stemmen die niet kunnen wachten om de Nederlandse podcastwereld op zijn kop te zetten. Ervaring met het maken van podcasts en/of audioverhalen is niet nodig, maar wél met het vertellen van verhalen. Bijvoorbeeld in literatuur, spoken word, theater of film.

Van wie krijg ik les?

Van gerenommeerde makers als AudioCollectief SCHIK, Jair Stein, Vinny Tailor, Maartje Duin, Yula Altchouler, Tjitske Mussche e.v.a. 

Wanneer is het?

Wanneer je geselecteerd bent voor deelname, ben je verplicht om elke workshop aanwezig te zijn en de huiswerkopdracht te maken. Check daarom de data van de workshops goed! De workshops vinden plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam (op één na) en duren de gehele dag (10.00-18.00). In mei en juni werk je zelfstandig aan je eindopdracht, die je eind juni presenteert aan fondsen, omroepen en producenten.

  • donderdag 15 februari (deze dag duurt tot 20.00 vanwege een kennismakingsdiner)
  • vrijdag 16 februari
  • donderdag 29 februari 
  • donderdag 7 maart (in Hilversum)
  • donderdag 21 maart
  • donderdag 4 april
  • donderdag 18 april
  • donderdag 25 april
  • mei/juni: zelfstandig werken aan eindproject (deadline 17 juni)
  • donderdag 27 juni 14.00-17.00 uur feestelijke presentatie 

Hoeveel tijd kost het?

Deelname vraagt een grote tijdsinvestering. Tussen de workshopdagen door werk je ook steeds aan een huiswerkopdracht waar je zo’n 8 tot 12 uur aan kwijt bent. In mei en juni werk je zelfstandig aan een korte documentaire van 12 tot 20 minuten. Je hebt hierbij recht op 8 uur storycoaching van een ervaren maker.

Wat kost het?

Deelname aan de workshops is gratis, maar vraagt wel een fikse tijdsinvestering. Meld je alleen aan als je zeker weet dat je kan op de genoemde data en daarbuiten ook tijd kunt vrijmaken voor dit traject. Voor de workshop heb je een opnameapparaat nodig en een laptop om mee te monteren. Wij raden de aanschaf van een Zoom H5/H6 aan. Je krijgt les in het (gratis) montage-programma Hindenburg. Dit is de eerste drie maanden gratis, daarna betaal je 23 euro per maand. Als je al gewend bent in een ander montageprogramma te werken, kan dat ook. Neem dan wel even contact met ons op. 

Wanneer vinden de selectiedagen plaats?

Elk jaar melden ontzettend veel mensen zich aan. Helaas hebben we slechts plek voor 12 deelnemers. Die worden geselecteerd op basis van hun motivatiebrief én een gesprek. Op 15 november hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Deze vinden plaats op maandag 20 en dinsdag 21 november, via een videocall. Houd deze dagen dus alvast vrij. Uiterlijk 24 november weet je of je mee kan doen aan deze editie.

Ik vind het leuk! Hoe doe ik mee?

HELAAS IS DE INSCHRIJFTERMIJN GESLOTEN!

  1. Schrijf in een motivatiebrief van maximaal 600 woorden (echt niet langer, max. 8MB!) waarom je mee wilt doen en verwerk daar de volgende elementen in:
  • Je contactgegevens;
  • Jouw eerdere ervaring met maken en een toelichting op waarom je nu in audio wilt werken;
  • Een (Nederlands of internationaal) audioverhaal dat jou inspireert en waarom;
  • Een link naar je eigen werk (dit hoeft geen audio te zijn, maar kan ook een geschreven verhaal zijn, een video of een spoken word performance).

    2. Stuur een document met drie ideeën voor een audioverhaal van 12 tot 20 minuten. Hiermee willen we jou leren kennen als maker - wat vind jij belangrijk, wat zijn de thema’s waar jij je mee bezig houdt? Ook max. 8MB!

Upload deze brief via de button hierboven. 

Benieuwd naar de deelnemers uit voorgaande jaren?

Sinds 2019 organiseren we dit samen met het NPO-fonds. Sinds 2019 organiseren we jaarlijks een Podcast Academy i.s.m. het NPO-fonds. Nieuwsgierig naar de deelnemers en hun verhalen? Check hier de deelnemers uit 2020, 2021, 2022
In 2023 vond er een speciale editie van Oorzaken Podcast Academy plaats, dit keer gericht op makers uit Amsterdam Nieuw-West, met steun van Stadsdeel Nieuw-West en Fonds Cultuurparticipatie. Luister hier naar hun verhalen.
 

Ik wil nog wat vragen

Check eerst goed of je vraag niet al ergens hierboven beantwoord wordt. Zo niet, stuur ons gerust een mailtje op academy@oorzaken.org.