Hou jij van documentaire verhalen vertellen en wil je leren hoe je dat doet in podcasts? Meld je dan nu aan voor de speciale documentaire editie van de Oorzaken Podcast Academy 2022! Deadline: 7 maart 2022. LET OP: DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN!

 

De Oorzaken Podcast Academy wordt georganiseerd door Oorzaken en het NPO-fonds.

 

Wat leer ik daar allemaal?

De complete basis om aan de slag te kunnen als verhalende podcastmaker! De Oorzaken Podcast Academy is een intensief programma voor beginnende audiomakers. Je leert er alles over interviewen, regie, storytelling, montage, voice-overs en sound design. Ook krijg je inzicht in hoe je een podcast financiert en bouw je een netwerk op waar je de rest van je podcastcarrière wat aan hebt.

Naast een serie workshops werk je onder begeleiding van Randy Vermeulen (eindredacteur van o.a. de podcasts Bob en Waarom) aan een korte documentaire. In september 2022 worden jij en je eindopdracht feestelijk gepresenteerd aan eindredacteuren van omroepen en kranten, aan producenten en fondsen.

Voor wie is de Oorzaken Podcast Academy?

Voor makers met frisse ideeën, vertelperspectieven en stemmen die niet kunnen wachten om de Nederlandse podcast wereld op zijn kop te zetten. Ervaring met het maken van podcasts en/of audioverhalen is niet nodig, maar wél met het vertellen van verhalen. Bijvoorbeeld in literatuur, spoken word, theater of film.

Van wie krijg je les?

Van gerenommeerde makers als Siona Houthuys, Nele Eeckhout en Mirke Kist (AudioCollectief SCHIK), Katharina Smets, Jair Stein, Mirke Kist, Soraya Pol, Laura Stek, Raf Njotea, Lander Kennis & Randy Vermeulen.

Wanneer is het?

Wanneer je geselecteerd bent voor deelname, ben je verplicht om elke workshop aanwezig te zijn en de huiswerkopdracht te maken. Check daarom de data van de workshops goed! De workshops vinden plaats in Amsterdam op de volgende dagen en duren de gehele dag (10.00-18.00). In de zomer werk je zelfstandig aan je eindopdracht, die je in september presenteert aan fondsen, omroepen en producenten.

 • donderdag 7 april (deze dag duurt tot 20.00 vanwege een kennismakingsdiner)
 • vrijdag 8 april
 • vrijdag 15 april
 • vrijdag 22 april
 • vrijdag 29 april
 • vrijdag 6 mei
 • vrijdag 13 mei
 • vrijdag 20 mei
 • Op 9 september vindt de feestelijke presentatie plaats

Hoeveel tijd kost het?

Deelname vraagt een grote tijdsinvestering. Wekelijks is er de workshopdag, maar tussen de workshopdagen door werk je ook steeds aan een huiswerkopdracht waar je zo’n 8 tot 12 uur aan kwijt bent. In de zomer werk je zelfstandig, maar onder begeleiding van Randy Vermeulen aan een korte documentaire van 12 tot 20 minuten

Wat kost het?

Deelname aan de workshops is gratis, maar vraagt wel een fikse tijdsinvestering. Voor de workshop heb je een opnameapparaat nodig en een laptop om mee te monteren. Wij raden de aanschaf van een Zoom H5/H6 aan. Je krijgt les in het (gratis) montage-programma Reaper.

Wanneer vinden de selectiedagen plaats?

Deelnemers worden geselecteerd op basis van hun motivatiebrief én een gesprek. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart vinden deze gesprekken plaats. Houd deze dagen dus alvast vrij. Op 9 maart hoor je of je uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek. Deze gesprekken vinden plaats via een videocall.

Ik vind het leuk! Hoe doe ik mee?

Schrijf in een motivatiebrief van maximaal 800 woorden waarom je mee wilt doen en verwerk daar de volgende elementen in:

 • Een (Nederlands of internationaal) audioverhaal dat jou inspireert en waarom;
 • Jouw eerdere ervaring met maken en een toelichting op waarom je nu in audio wilt werken
 • Drie ideeën voor een audioverhaal van 12 tot 20  minuten. Hiermee willen we jou leren kennen als maker - wat vindt jij belangrijk, wat zijn de thema’s waar jij je mee bezig houdt? 
 • Een link naar je eigen werk (dit hoeft geen audio te zijn, maar kan ook een geschreven verhaal zijn, een video of een spoken word performance).

De deadline voor je aanmelding is maandag 7 maart 10.00

Benieuwd naar de deelnemers uit voorgaande jaren?

2019, 2020 en 2021

Benieuwd naar de deelnemers van dit jaar?

Bekijk hier alvast de deelnemers van de Oorzaken Podcast Academy 2022

Podcast Academy wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van