SPEED DATE MET EEN COMPONIST VOOR JOUW NIEUWE PODCAST

Dit jaar werkt Oorzaken voor het eerst samen met Buma Music in Motion. De organisatie die zich inzet voor samenwerking tussen muziek en media. Samen is er een matchmaking opgezet voor componisten en podcastmakers.

Keuzeonderdeel Makersdag
Tijdens de makersdagen is er een keuzeprogramma in de middag van 14:45 tot 16:00, in dat vak kan je speed daten met een van onderstaande componisten. Overzicht van de makersdagen vind je hier. 

Schrijf je in voor 29 mei!
Er zijn 10 componisten beschikbaar voor de matchmaking; Tijmen Bergman, Mathijs Durinhof, Bouke Hennipman, Ruud Hermans, Daan Hofman, Thomas Hoonhout, Dennis Jonker, Mozes Meijer, Jan Schröder en Adrian Vrijhoef. Hieronder kan je meer over hen lezen. Hier kan je je tot 29 mei inschrijven voor een speed date, je kan drie voorkeuren aangeven. 

Deelnemende componisten


Tijmen Bergman
Tijmen Bergman is opgegroeid in een muzikaal gezin. Niet geheel onverwachts, raakt hij in de jaren 90 geïnspireerd om zelf muziek te gaan maken. Uit deze sterke behoefte ontstaat de band la Boutique Fantastique, waarmee hij in 2011 een plaat uitbrengt en door Nederland tourt. Daarnaast componeert hij sinds 2005 muziek voor documentaires, films, animaties, reclames, theater en de laatste jaren ook veel podcasts. Bergman raakt nooit verveeld met geluid. Audio is verslavend. De veelzijdigheid waarop geluiden benaderd kunnen worden, laten hem telkens van rol wisselen. De ene dag beleeft hij als componist, de volgende als geluid-archivaris en de dag erna neemt hij de rol aan van synth-nerd. Tijmen Bergman werkte o.a. aan de documentaire “Beperkt houdbaar” (2007), de podcast “Laura H.” (2018), de podcast “El Tarangu” (2019) en de beide prijswinnende animatiefilm “Luce and the Rock” (2022) en podcast “Moslima” (2022).

Mathijs Duringhof
Mijn naam is Mathijs Duringhof. Ik ben gitarist/toetsenist en componeer/produceer met name toegepaste muziek. Na een korte periode op het conservatorium, en een omweg als docent Engels, rolde ik alsof het zo moest zijn weer terug de muziekwereld in. Eerst met name als spelend muzikant, al snel ook als componist van eigen werk (Scallymatic Orchestra, Fluks). Vervolgens kwam daar steeds vaker toegepaste muziek bij: van radiojingles tot sound design, en van muziek voor merken tot podcasts. Door een achtergrond als gitarist in jazz, soul en aanverwanten stijlen, aangevuld met dj-en in clubs, het schrijven van (pop-)radiojingles en een voorliefde voor oude synthesizers ben ik inmiddels behoorlijk veelzijdig. Ik werk vanuit mijn eigen studio in centrum Utrecht.

Bouke Hennipman
Bouke Hennipman (1992) studeerde in 2019 af aan de HKU Muziek & Technologie in de richting Composition for the Media. Tijdens zijn studieperiode ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig (media)componist, muziekproducent en mixtechnicus. Zijn eerste score schreef hij voor de audiothriller ‘Staatsgeheim’ (Topcast Media, 2020), waarna hij de muziek voor podcasts als ‘Spraakwater’ (PWN, 2021) en ‘Maurice de Hond, de schoft van de Deventermoordzaak’ (Oordeelzelf, 2021) mocht verzorgen. Zijn volgende score schreef hij voor de audiothriller ‘De Omega’ (NTR/3FM, 2022) en hiermee won hij de Music in Media Award voor Beste Originele Compositie in Podcasts. Datzelfde jaar produceerde hij de soundtrack voor de audiodocumentaire ‘De Verdwenen SS’er’ en legde hij de laatste hand aan de filmmuziek voor de korte film ‘Tot Vanmiddag’. Momenteel schrijft hij muziek voor de theatervoorstelling ‘De Gastheer.

Ruud Hermans
Ruud Hermans is een componist en geluidsontwerper gevestigd in Dalerveen (Nederland), in de buurt van Emmen. Afkomstig uit de rockscene als gitarist en componist, heeft Ruud in vele bands gespeeld die ‘live’ optreden door heel Nederland. Hij werkte als componist mee aan een ‘user generated’ film in de Entertainment Experience die was opgezet door Paul Verhoeven. Dit bleek liefde op het eerste gezicht en vanaf dat moment bleef hij muziek maken voor speelfilms, korte films, bedrijfsfilms en documentaires. Het verhaal van een film vertellen door middel van zijn muziek, dat is waar Ruud voor staat. Communicatie en toewijding zijn de sleutelwoorden en daarom is hij een voorstander van betrokkenheid bij een nieuw project in een vroeg stadium om contact te maken met de regisseur en de film om het best mogelijke muziek- en geluidsontwerp voor het project te krijgen.

Daan Hofman
Daan Hofman is a multi award-winning filmcomposer and songwriter born and based in Amsterdam. He studied theater in Utrecht and music at the Conservatory of Amsterdam. As a singer songwriter he wrote 2 albums and toured with his band for years. More recently, he obtained a degree in electronic music from Point Blank London and completed a master’s degree in Media Composition at Chichester University. He is best known for his playful indie chamber music a melancholic touch. In all his music, storytelling and reflecting the human condition is the most important element of his work. He scored short films like ‘De Overkammer’ by Raymon Hilkman, ‘Blue Rain’ by Jet Kragt, ‘Gush’ by Juliette van Ardenne and 2 documentaries by Twan Huys. Besides he has a permanent collaboration with filmdirector Jorgen Schöltens, writing the music for ‘Muze’, and the feature films ‘Vaders & Zonen’ and ‘Little Amsterdam’ for the latter he received a BMIM nomination ‘Best Original Score for short film’.

Thomas Hoonhout
Mijn naam is Thomas Hoonhout en ik ben 29 jaar en in 2019 studeerde ik af aan de Rockacademie in Tilburg. Sindsdien werk ik als freelance componist aan de muziek van verschillende podcasts. Zo heb ik de muziek gemaakt van “Je Derde Leven” (Tonny Media), Muiderslotcast (Muiderslot) en verschillende podcasts van Topcast Media.
In 2023 werkte ik samen met podcastmaker Katinka Baehr aan de muziek voor de nieuwe podcast van Bureau Halt. Door mijn ervaring in zowel elektronische muziekstijlen als in filmmuziek bied ik een breed palet aan mogelijkheden om een verhaal identiteit te geven. Naast het componeren van muziek werk ik ook als sounddesigner om een podcast echt vorm te geven.

Dennis Jonker (Amplifeye Music)
Ik ben Dennis Jonker en samen met Thijs Gooszen, een composers duo dat in 2022 is afgestudeerd aan de HKU muziek & technologie met de richting muziek voor media. Onder de naam Amplifeye Music maken wij muziek en sound design voor toffe campagnes, commercials en hopelijk steeds meer podcast vandaar deze mail. Wij zien podcast als een tof medium om nog beter verhalen te vertellen door middel van geluid. Inmiddels hebben we steeds meer een eigen identiteit ontwikkeld als bedrijf. Deze beschrijven we graag als Raw but beautifully crafted’. Denk hierbij aan ruwe texturen met een cinematische touch, toffe analoge synths en een urban feel terwijl we ons zo breed mogelijk blijven oriënteren. Wij zijn ontzettend ambitieus om meer te ontdekken wat er mogelijk is in de wereld van podcast en hoe we onze sound kunnen vertalen naar dit soort producties.

Mozes Meijer
Mozes Meijer is een multi-instrumentalist producer/componist. Opgegroeid in Amsterdam, heeft hij zijn sporen verdiend op slechts 16-jarige leeftijd als co-producer van het album “PREHISTORIC RYHTM” van de Nederlandse indieband MY BABY. Sinds 2017 maakt hij deel uit van het elektronische dansmuziekduo ISIS & MOZES. Sinds 2020 heeft Mozes zijn Houtrak Studio in Ruigoord geopend, enkele opmerkelijke projecten die hier zijn opgenomen zijn Tapestries’ Habitat EP, Project Wildeman’s Dogman EP, Fralalai’s Flowing Prayers EP. Sindsdien maakt hij voor theater en film, onder meer de korte film “Fortuna Favet Fatuis” en de theatershow Geboortegrond van Maya Link. Een ander project waar Mozes op dit moment aan werkt is de muziek voor Tjitske Mussche’s podcast over 50 jaar Ruigoord, die wordt uitgezonden op VPRO Radio Een ander project waar Mozes op dit moment aan werkt, is de muziek voor Tjitske Mussche’s podcast over 50 jaar Ruigoord, die wordt uitgezonden op VPRO Radio.

Jan Schröde
Mijn naam is Jan Schröder en ik ben gitarist, songwriter en mediacomponist met Franse, Duitse en Nederlandse roots. Met mijn band Causes heb ik meerdere gouden en platina singles gescoord en in 2017 een Buma Award ontvangen voor “Teach Me How To Dance With You”. Momenteel woon ik in Hilversum en heb ik mijn eigen schrijfruimte en opnamestudio bij Studio Groenland. De afgelopen jaren heb ik veel muziek voor films, documentaires en series geschreven en geproduceerd. Voorbeelden van dit werk zijn de documentaire “Scheids! Wissel” voor de EO die op de shortlist stond voor een Gouden Kalf. Of de serie “Marvin?” die dit jaar vertoond werd op het SXSW Festival in Austin. Een ander voorbeeld van mijn recente werk is de documentaire “Vaak bij-j te ban” over het Zwarte Cross Festival voor Pathé en RTL Videoland.

Adrian Vrijhoef (KLOAQ Audio Design)
Winnaar van de Music in Media Award 2023 voor Podcast- en Radiovormgeving met onze vormgeving voor de serie Sporen voor omroep Zwart. Wij geloven dat het onderscheid tussen podcasts begint met de best mogelijke audiokwaliteit. Wij trekken de luisteraar onmiddellijk in het verhaal door unieke audio te produceren, ontworpen met het verhaal en de achterliggende doelstelling voor ogen. Muziek en geluidseffecten tijdens een podcast aflevering voegen een dimensie toe aan een verhaal, raken de luisteraar emotioneel betrokken en houden de aandacht te allen tijde vast.