Deelnemers Oorzaken Podcast Academy 2020

 

Brandon Grötzinger

Besan Zarzar

Ignace Schoot

Janna Reinsma

Leroy Niemel

Mandula van den Berg

Marie De Broeck

Sandro van der Leeuw

Tirsa With

Jop de Vrieze

Fictie

Brandon Grötzinger (1991) studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie als sound designer. Sindsdien werkte hij in die functie aan verschillende shorts en televisieprojecten, waaronder NTR-serie SKAM NL en 3LAB-docu MOCROMODE. In 2018 maakte hij samen met Wander Theunis zijn debuut als co-scenarist-regisseur met de korte film KALÍ CHRONIÁ (HAPPY NEW YEAR), die wereldwijd werd vertoond op festivals, op het Nederlands Film Festival een nominatie voor beste debuutfilm ontving, en winnaar was van drie Shortcutz Amsterdam Awards. In februari 2020 verscheen bij 3LAB Brandon & Wanders webserie-pilot DIRTY TALKS. Luister hier naar ‘Millie’, de fictie-podcast die hij maakte in de Oorzaken Academy.

Tirsa With is een spoken word-artiest en schrijfster. Dit jaar maakt ze deel uit van het Slow Writing Lab, een ontwikkelingstraject door het letterenfonds en schrijfopleidingen is opgezet als ‘vrije master’ creatief schrijven. Ze haalt inspiratie uit de orale tradities en mythologie van Surinaamse Marrons, en geeft een hedendaagse draai aan de cultuur van haar voorouders. Daarnaast is Tirsa adviseur meerjarige subsidies bij het AFK, in de commissie Letteren. Ook is ze werkzaam bij Binoq Atana, waar ze zich inzet voor bestuurlijke diversiteit in de culturele en maatschappelijke sector. Luister hier naar ‘LesbiAm’, de fictie-podcast die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Marie De Broeck vertelt aan de hand van geluid. Enkele maanden geleden behaalde ze haar master in de Radio aan het RITCS te Brussel. Als audiomaker maakte ze al fictiestukken en ondersteunende soundscapes in theater. Haar verhalen komen tot stand door wat ze tegenkomt in haar eigen leven. Marie mikt, zowel in tekst als in geluid, op een intieme sfeer tijdens het luisteren. Volgens haar is radio het uitgelezen medium om een verhaal te vertellen door het immersieve vermogen van geluid. Zo kan de luisteraar zich laten onderdompelen en is er de volledige vrijheid om er eigen beelden bij te fantaseren. Marie maakte eerder ondersteunende soundscapes voor (theater)voorstellingen, voor ‘#3 Relay’ van playField. en ‘Carrying my Father’ van There There Company. Beluister hier ‘De bocht in het kanaal’, de fictie-podcast die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Sandro van der Leeuw (1990) is van origine schrijver en beeldend kunstenaar. Als maker zoekt hij naar de kracht van kwetsbaarheid en tracht hij de aard van ‘naakt zijn’ te ontmaskeren.Sandro maakt deel uit van WOLK, een Brabants talentontwikkelingstraject voor woordkunstenaars, en trad het afgelopen jaar onder meer op tijdens de Amsterdamse Museumnacht, het Tilt Festival, Memento Woordfestival en Theaterfestival Boulevard. Zijn werk verscheen eerder op Hard//Hoofd en First Person en in Rebel, Rebel, een verhalenbundel vol nieuwe literaire stemmen. Luister hier naar de fictie-podcast die hij maakte in de Oorzaken Academy.

Jop de Vrieze (Utrecht, 1983) is een onderzoeks- en wetenschapsjournalist met een voorkeur voor de verhalen waar het schuurt tussen wetenschap, politiek en maatschappij. Hij publiceerde onder meer in NRC, de Groene, de Volkskrant, Science Magazine, El Pais, Marie Claire, Quest en De Correspondent. In 2014 publiceerde hij het boek Allemaal Beestjes. In 2014 won hij de publicatieprijs van de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten en in 2016 won hij samen met zijn vrouw Zvezdana Vukojevic de internationale AAAS Kavli Science Journalism Gold Award voor een onderzoeksjournalistiek artikel wat ze schreven naar aanleiding van de doodgeboorte van hun eerste zoon Mikki. Naast zijn journalistieke werk doet hij aan improvisatietheater. Luister hiernaar ‘Broederliefde’, de fictie-podcast die Jop maakte in de Oorzaken Academy.

Non-fictie

Zvezdana Vukojevic (Amsterdam, 1978) is freelance onderzoeksjournalist. Ze werkte voor o.m. Nieuwe Revu, BBC Panorama, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en De Correspondent. In 2017 won zij de internationale AAAS Kavli Science Journalism Gold Award. In november 2019 verscheen haar boek ‘Op zoek naar Karadzic’ bij Nieuw Amsterdam. Luister hier naar de mini-docu die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Besan Zarzar (30) is een freelance journalist, afgestudeerd met een B.A. in media en informatie van de Universiteit van Damascus, Syrië. Momenteel is zij bezig met een tweede B.A. in Moderne Midden-Oosterse studies aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2013 werkte zij voor verschillende radiozenders, nieuwsagentschappen, tv-omroepen en nieuwe mediaplatforms, waaronder Al Jazeera.net, Haarlems Dagblad, NPO/NTR en Euronews. Daar werkte zij als nieuwsredacteur, correspondent, radiopresentator en voice-over. Eerder werkte ze o.a. in Syrië, Egypte, Frankrijk en Nederland. Luister hier naar Besans documentaire

Janna Reinsma schrijft over film, literatuur, kunst en cultuur. Ze interviewt graag makers, dichters en denkers die eigenzinnig en onderzoekend zijn. Mensen en werk waar haar verbeelding een beetje van op hol slaat of waar ze een goed humeur van krijgt. Daarnaast doet ze tekstschrijf-, eindredactie- en redactiewerk in de culturele sector. Een paar dagen per week versterkt ze de web- en eindredactie van de Volkskrant en ze werkt mee aan de poëziepodcast van Perdu in Amsterdam, De Verloren Tijd. Luister hier naar Janna’s documentaire.

Mandula van den Berg is een enthousiaste jonge verhalenverteller die graag tussen disciplines en genres heen en weer beweegt. Vanuit haar achtergrond in Literatuur, Antropologie en Oral History werkt zij aan literaire non-fictie die het persoonlijke element verbindt aan sociaal-maatschappelijke, politieke of historische dimensies. Daarnaast won ze in 2018 de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Momenteel studeert ze af in Berlijn met een onderzoek over socialistische cowboys in Oost-Duitsland. Luister hier naar de mini-docu die ze maakte in de Oorzaken Academy.

Leroy Niemel is voormalig brand manager van het Amsterdamse modehuis Filling Pieces en oprichter van cultureel adviesbureau Canvas Black. Leroy is een multidisciplinaire merk- en marketingadviseur die opereert op de intersectie van culturen en is gespecialiseerd in mode, muziek, kunst en jongeren cultuur. Geboren op Curaçao als kind van Surinaamse ouders, verhuisde Leroy op jonge leeftijd met gezin vanuit Suriname naar het Veluwse dorp Ermelo in Nederland. Als snel kwam hij in aanraking met hiphop en straatcultuur. Na 15 jaar werken in de mode en culture industrieën besloot Leroy zich te gaan focussen of zijn droom, het bouwen van een eigen adviesbureau – CANVAS BLACK en een educatief platform genaamd SOCIETY OF SURINAM.

Ignace Schoot (1993) groeide op in het Gelderse Oosterbeek. Hij studeerde filosofie en antropologie in Amsterdam en geografie in het Canadese St. John’s. Terug in Nederland, is hij klaar om zijn brede onderzoekservaring te vertalen in de audioverhalen waar hij zo van houdt. Het werk van makers als Maartje Duin, Stef Visjager, Maarten Dallinga en podcasts als 99% Invisible en Finding Cleo dienen hierbij als voorbeeld. Hij is gefascineerd door de manieren waarop mensen betekenis geven aan de wereld om hen heen en deze wereld met vallen en opstaan proberen vorm te geven. In zijn werk richt hij zich op thema’s als religie, zingeving, (bi)seksualiteit en de verschillende manieren waarop wetenschap, politiek, natuur en cultuur met elkaar zijn verstrengeld.

Podcast Academy wordt georganiseerd door Oorzaken, met steun van