ZONDAG 4 JULI

BLOKKEN
SCHEMA
Internationale audioverhalen

Cineradio: Kreeftentemmers e.a.

12.30-14.00 Kriterion K2

In Cineradio luister je samen in een bioscoopzaal naar de beste audioverhalen. Niet alleen naar Nederlands- of Engelstalige radiodocumentaires of podcasts, maar ook naar bijzondere producties in het Pools, Duits, Spaans en Papiamentu (met ondertiteling op het scherm). Elke aflevering wordt in- of uitgeleid door een speciale gast.In Kreeftentemmers (NL 2021) verzamelt een man kreeften en bouwt een meisje virtuele dierentuinen. Een visser vindt steeds vaker vreemde soorten in zijn fuiken. In deze podcast volgt Mandula van den Berg de Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve exoot die de Nederlandse sloot op stelten zet en de oevers en dijken ondergraaft. Wat kan deze kleine indringer ons vertellen over onze relatie tot het landschap? Een verhaal over tikkende scharen en controledrang in het Antropoceen. Na afloop Q&A met de maker.

In zijn radiodocumentaire During The Drought The Road Is Dry (Constellations, PL 2020, ENG ondertiteling) onderzoekt de Poolse Bartosz Panek de taal die we vroeger en nu gebruiken om gebrek aan water en droogte aan te duiden. Wat is er veranderd, wat bleef hetzelfde?

Mandula van den Berg (1996) is een Hongaars-Nederlandse journaliste en podcastmaker. Ze maakt graag verhalen over onverwachte rafelranden en een vreemde samenloop van omstandigheden. Eerder schreef ze voor De Groene Amsterdammer, deBuren, ZEIT online en Are We Europe. In 2020 nam ze deel aan de Oorzaken Podcast Academy, waar ze de korte radiodocumentaire Scheve Huizen maakte. Kreeftentemmers is een co-productie van NTR Docs en Oorzaken.

Bartosz Panek is al bijna 20 jaar radiodocumentairemaker en verslaggever. Hij heeft verschillende Poolse en internationale prijzen gewonnen, waaronder de Prix Italia voor de beste radiodocumentaire.

In samenwerking met Radio Atlas.

Bestel Ticket